Arabialainen keittiö on laaja käsite. Siihen voidaan lukea lähi-idän arabimaiden perinteinen ruokakulttuuri, joka yhdistää Syyriaa, Libanonia, Palestiinaa, Jordaniaa, Irakia, Irania, Egyptiä ja Arabian niemimaata. Arabialaisessa keittiössä on vivahteita myös itämaisesta ruokakulttuurista, mutta pääasiassa se eroaa mauiltaan ja valmistustavoiltaan suuresti aasialaisista ruuista, ja lähi-idän ruokakulttuurille ominaiset piirteet ovat havaittavissa.

Arabialaisen keittiön perustaan kuuluvat riisi, couscous ja bulgur. Lisäksi ruuanlaitossa käytetään paljon palkokasveja, kuten papuja ja linssejä sekä tuoreita kasviksia. Kananmunat kuuluvat myös ruuanlaittoon. Lihoista suositaan erityisesti kanaa ja lammasta, jotka valmistetaan tyypillisesti vartaissa. Myös mereneläviä käytetään ruuanlaitossa, erityisesti rannikkoalueilla. Näiden lisäksi jogurtti ja erilaiset tahnat kuuluvat ruuanlaittoon lähi-idälle tyypilliseen tapaan.

Arabialaisessa keittiössä ruuan maustamisessa käytetään esimerkiksi valkosipulia, sitruunaa ja kanelia sekä tuoreita yrttejä kuten minttua ja persiljaa. Taatelit kuuluvat myös arabialaiseen keittiöön, joita voidaan syödä sellaisenaan makeina herkkuina, mutta hyödynnetään myös paljon ruuanlaitossa esimerkiksi lihan seurana. Pähkinöitä käytetään myös paljon, erityisesti jälkiruuissa.

Tyypillisiä arabialaisen keittiön ruokia

Falafelit ovat rapeita rasvassa keitettyjä kikherneistä tai pavuista tehtyjä pyöryköitä. Mezet ovat arabimaissa pieniä alkupaloja, jotka koostuvat vihanneksista, lihasta tai kalasta. Tabouleh on ruokaisa salaatti, mihin tulee bulguria eli hienonnettua vehnää ja erilaisia vihanneksia, kuten kurkkua, tomaattia, sipulia ja yrttejä sekä sitruunaa. Kibbeh on mausteinen lihapyörykkä, missä on bulguria ja jauhettua lihaa.

Baba ganoush on kasvistahna, joka on valmistettu munakoisosta ja maustetaan tahinilla, valkosipulilla ja oliiviöljyllä. Toinen suosittu samantyyppinen tahna on hummus, joka on valmistettu kikherneistä ja maustettu sitruunalla ja valkosipulilla. Tahnoja käytetään lihan lisukkeena tai syödään leivän kera.

Leipä on myös suuressa osassa arabialaisessa keittiössä ja sitä syödään jokaisella aterialla. Perinteinen arabialainen leipä, khubtz, on tyypillisesti vaaleaa, ohutta ja pehmeää leipää, joka muistuttaa pitaleipää.

Erilaiset keitot ovat myös suosittuja arabialaisessa keittiössä.

Makeat leivonnaiset, kuten halva ja baklava ovat lähi-idän keittiölle tyypillisesti suosittuja jälkiruokia.

Ruokajuomana juodaan yleensä vettä. Kahvia ja teetä juodaan myös.


Comments

Arabialainen ruoka — No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>