Sisältö
Keski-Euroopan keittiö voidaan jakaa makumaailmansa puolesta kahteen selkeään osaan. Toisella puolella on ranskalainen keittiö ja toisella puolella saksalainen keittiö. Kyseessä on kaksi suurta keittiötä, jotka eroavat toisistaan melkoisesti. Ranskalaisesta keittiöstä löydät varsin hienostuneita makuelämyksiä ja merellisiä herkkuja ja viinejä, kun taas saksalainen keittiö tarjoaa tuhdimpaa, rasvaista lihaisaa ruokaa makkaroineen ja oluineen.
Itävallan, Sveitsin, Alankomaiden ja Belgian keittiöistä löytyy yhtäläisyyksiä niin Ranskaan kuin Saksaankin.
Ranskalainen keittiö
Ranskalainen keittiö on Euroopassa aivan oma lukunsa, joka tunnetaan ympäri maailmaa ja on hyvin arvostettu. Vuonna 2010 Ranskalainen keittiö on lisätty Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Ranskasta löytyy monia omia alueellisia keittiöitä, joilla kaikilla on omat ominaispiirteensä ja ruokaperinteensä. Ranskalaisen keittiön kulmakivinä ovat kuitenkin laadukkaat ja tuoreet raaka-aineet.
Usein ranskalainen keittiö mielletään hienostuneeksi ja ruokakulttuurista löytyykin varsinaisia luomuksia ja makuelämyksiä. Ensimmäisenä Ranskasta tulee varmasti kuitenkin mieleen viinit, patongit ja juustot, jotka ovatkin olennainen osa ranskalaista ruokakulttuuria.
Erilaiset sianlihasta tehdyt ruuat ovat Ranskassa suosittuja, josta tehdään muun muassa makkaroita, kinkkuja ja erilaisia paisteja. Sian lisäksi myös lammasta ja siipikarjanlihaa, kuten kanaa, kukkoa ja ankkaa käytetään ruuanlaitossa paljon. Lihojen lisukkeena ranskalaisessa keittiössä käytetään paljon perunaa ja erilaisia kasviksia, kuten tomaattia, paprikaa, porkkanaa, sipulia ja kaalia. Lisäksi ruuanlaitossa käytetään papuja. Kalaa ja mereneläviä syödään myös monipuolisesti. Merenelävät ovat suosittuja erityisesti rannikkoalueilla. Esimerkiksi simpukat, osterit, hummeri sekä etanat voin ja mausteiden kera ovat suosittua ruokaa.
Ruuissa maistuvat erilaiset yrtit ja ruuanlaitossa käytetään myös paljon kuuluisaa Dijonin sinappia. Tryffeliä käytetään myös monissa ruokalajeissa.
Tyypillinen ranskalainen ateria koostuu alkupalasta, pääruuasta, juustoista ja jälkiruuasta. Euroopan maille tyypilliseen tapaan Ranskassakin ruokaillaan aamiainen, lounas sekä illallinen. Suomeen verrattuna ranskalainen illallinen nautitaan hieman tavallista myöhemmin, noin klo 19, mutta kuitenkin aikaisemmin kuin verrattuna esimerkiksi Espanjaan ja Italiaan missä illallisen aika on vielä pari tuntia myöhemmin.
Tyypillisiä ranskalaisia ruokalajeja
Erilaiset viinissä haudutetut lihapadat kasvisten kera ovat suosittua ranskalaista ruokaa, kuten burgundin pata, ranskalainen kanapata ja provencelainen lihapata. Viinikukko eli coq au vin on suosittu ranskalainen ruokalaji, joka on nimensä mukaisesti punaviinissä haudutettua kukkoa. Tartar-pihvi eli raaka pihvi on myös suosittu ruoka.
Ankan- tai hanhenmaksa eli foie gras on suosittua erityisesti alkuruokana ja samoin niistä tehdyt erilaiset pateet. Alkupaloihin kuuluvat usein myös erilaiset keitot, kuten sipulikeitto.
Bouillabaisse-kalakeitto on tunnettu ranskalainen ruokalaji, johon tulee erilaisia kaloja ja äyriäisiä, tomaattia, sipulia, perunaa ja muita vihanneksia ja mausteita. Keitto tarjotaan tavallisesti leipäpalan tai krutonkien kera. Ratatouille on ranskalainen kasvispata, joka on peräisin Provencen alueelta ja valmistetaan erilaisista kasviksista kuten kesäkurpitsasta ja tomaatista.
Juustolajeja on Ranskassa lukemattomia ja niitä nautitaan niin pääruokien kuin jälkiruokienkin yhteydessä. Juustoja löytyy niin pehmeitä tuorejuustoja kuin koviakin juustoja sekä erilaisia homejuustoja. Tunnettuja ranskalaisia juustoja on esimerkiksi camembert, roquefort ja brie.
Tuoreet, vehnäiset patongit ja voisarvet eli croissantit ovat ranskalaisen ruokakulttuurin perusta, joita haetaan aamuisin tuoreena leipomosta aamiaiseksi, mutta syödään myös aterioiden lisukkeena pitkin päivää ja juustojen kera. Tyypillinen ranskalainen aamiainen on tuore croissant voin ja hillon tai suklaalevitteen kera. Ranska on myös tunnettu erilaisista piirakoista, kuten suolainen piirakka quiche lorraine, joka on ruokaisa piirakka mihin tulee tyypillisesti pekonia tai kinkkua ja juustoa.
Makeita leivoksia, suklaisia jälkiruokia ja viiniä
Ranskalaisista jälkiruuista tunnettuja ovat esimerkiksi erilaiset crêpe-letut, joissa voi olla joko suolainen tai makea täyte. Toinen suosittu jälkiruoka on creme brulee eli paahtovanukas. Hedelmistä leivotaan myös erilaisia herkkuja, Ranska on tunnettu erityisesti omenoistaan ja omenapiiraasta eli tarte tatin. Värikkäät macarons leivokset ovat myös yksi suosittu ranskalainen herkku.
Monet ranskalaisen keittiön jälkiruuista maistuvat erityisesti suklaan ystäville. Ranskasta peräisin on esimerkiksi nougat suklaa. Fondant au chocolat on tyypillinen ranskalainen lämmin suklainen leivonnainen. Éclair puolestaan on tuulihattua muistuttava leivos, joka on täytetty suklaalla ja kermalla.
Kahvikulttuuri on Ranskassa vahva kuten muuallakin Euroopassa. Kahvilajeja saa erilaisia, mutta tyypillisesti ranskalaiset juovat pieniä espressoja. Viiniä juodaan Ranskassa ruokajuomana. Viininviljelymaana Ranska on yksi maailman johtavista ja maa on tunnettu laadukkkaista viineistään. Tunnetuimpia viinejä lienee Champangen alueella valmistettava shamppanja sekä Bordeaux’n ja Chardonnayn alueen viinit. Viinien lisäksi Ranska on tunnettu myös Cognaqin alueen konjakistaan. Näiden lisäksi Ranskassa valmistetaan myös runsaasti omenasiidereitä.
Saksalainen keittiö
Saksalainen ruoka on perinteisesti melko tuhtia, rasvaista ja suolaista, joten sitä ei voi mieltää mitenkään terveelliseksi. Makkara ja olut ovat varmasti ensimmäiset asiat, jotka tulevat mieleen kun ajattelee saksalaista ruokakulttuuria ja ne ovatkin olennainen osa saksalaista keittiötä. Makkaran ja oluen lisäksi hapankaalia kulutetaan maassa paljon.
Saksassa syödään paljon lihaa, erityisesti sikaa. Saksalaiset ovat sianlihan syönnissä Euroopan kärkipäässä. Liha kuuluu saksalaisten päivittäiseen ruokavalioon ja siitä valmistetaan muun muassa erilaisia paisteja ja makkaroita. Sianlihan lisäksi myös kanaa ja erilaista riistalihaa käytetään paljon saksalaisessa ruuanlaitossa.
Olennaisena osana saksalaiseen keittiöön kuuluu myös peruna. Perunoita syödään Saksassa paljon suomalaiseen tapaan eri muodoissa: niitä keitetään ja paistetaan, käytetään salaateissa, keitoissa, pannukakuissa, muusseissa ja ranskalaisina. Vihanneksista suositaan paljon erilaisia kaaleja, kuten hapankaali, valkokaali ja punakaali. Näiden lisäksi ruuissa käytetään muun muassa sipulia, herneitä, papuja ja porkkanaa.
Tyypillisiä saksalaisia ruokalajeja
Saksalaisen keittiön makkaravalikoima on laaja ja erilaisia makkaroita löytyy kaiken kaikkiaan yli tuhat. Esimerkiksi Bratwurst on perinteistä saksalaista maustettua makkaraa. Weisswurst on keitettyä valkoista makkaraa. Makkaroita syödään erityisesti paistettuina tai keitettyinä ja tyypillisessä saksalaisessa ruoka-annoksessa on makkaraa, hapankaalia (Sauerkraut) ja perunaa. Currywurst on tyypillinen saksalainen pikaruoka, missä on makkaraa currykastikkeessa. Annos tarjoillaan sämpylän tai ranskalaisten kanssa.
Späzle nuudelit ovat saksalaista pastaa, jotka ovat normaalia paksumpia ja niitä tarjotaan ruuan lisukkeena. Knöödelit ovat keitettyjä pienehköjä taikinamöykkyjä, joita syödään ruuan lisukkeena tai keitossa. Versioita löytyy useita erilaisia. Ne voidaan valmistaa perunasta tai jauhoista. Täytteenä voi olla myös lihaa. Perunaknöödeli eli kartoffelknödel on hyvin tyypillinen lisuke, erityisesti lihalle. Knöödeleistä on myös makeita versioita, missä on taikinakuoren sisässä hedelmää tai marjaa ja joita syödään jälkiruokana.
Schnitzelit ovat paneroituja possunleikkeitä, joita on tarjolla lähes kaikkialla. Erilaisia keittoja syödään myös paljon. Tyypilliset saksalaiset keitot sisältävät makkaraa, juureksia ja hapankaalia ja usein ne tarjotaan rapean leivän kera.
Erityisesti vaalea leipä ja sämpylät ovat saksalaisten mieleen. Leipien kanssa nautitaan voita, juustoa ja leikkeleitä suomalaiseen tyyliin, mutta myös erilaisia marmeladeja, hunajaa ja muita makeita levitteitä. Pretzel on saksalainen rinkeliä muistuttava leivonnainen, joka kuitenkin tyypillisesti on suolainen eikä makea, joskin niitäkin versioita löytyy.
Kahvia juodaan Saksassa kuten Suomessakin. Kahvin kanssa nautitaan usein erilaisia leivoksia. Erityisesti erilaiset hedelmäiset leivonnaiset ovat saksalaisten mieleen: esimerkiksi omenaiset herkut kuten omenastruudeli (Apfelstrudel) ja kirsikkakakku eli schwarzwaldin kakku (Shcwarzwald kuchen). Hedelmäleivosten lisäksi Saksa on myös tunnettu marsipaaniherkuistaan.
Juomista Saksa on tunnettu olutmaana. Oluen valmistuksella on pitkät perinteet ja olutta juodaan niin ruuan kanssa kuin juhlajuomanakin. Tyypillinen saksalainen olut on tummaa ja erilaisia olutlajeja on lukuisia. Suosituimpia oluita ovat erilaiset lager-oluet.
Comments
Keski-Eurooppalainen ruoka — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>