Lähi-idän ruokakulttuuri on varsin laaja ja moninainen – se käsittää useita eri alueita ja yhdistelee erilaisia makuja eri ruokakulttuureista ja makumaailmoista. Lähi-itään kuuluvia maita ovat Arabian niemimaan sekä Persianlahden alueiden valtiot. Vaikka jokaisella maalla on omat ominaispiirteensä, yhdistäviäkin tekijöitä löytyy, jotka muodostavat Lähi-idän keittiön.

Lähi-idän ruokaan kuuluvat värikkäät kasvikset, kuten paprika, tomaatti ja munakoiso, joka on yksi Lähi-idän keittiön perusraaka-aineista ja yhtä suosittua ruuanlaitossa kuin Euroopassa peruna. Muita tyypillisiä Lähi-idän keittiön raaka-aineita ovat oliivit ja oliiviöljy, kikherneet, pavut ja linssit, sitruuna sekä erilaiset paksut jogurttikastikkeet. Lihan syöntiä rajoittavat monissa maissa uskonnolliset syyt ja lihoista käytetäänkin yleensä lammasta ja kanaa. Näiden lisäksi ruuanlaitossa hyödynnetään kalaa ja muita mereneläviä.

Erilaisten yrttien käyttö kuuluu Lähi-idän keittöön. Ruuissa maistuu muun muassa persilja, minttu ja valkosipuli. Makumaailmassa näkyy myös paljon vaikutteita Aasian keittiöstä, kuten kardemumman, kanelin, juustokuminan ja seesamin käyttö.

Tyypillinen Lähi-idän ateria koostuu riisistä, lihasta, kasviksista ja jogurtista. Riisin sijaan voidaan käyttää myös perunaa. Leipä on myös olennainen osa Lähi-idän keittiötä ja sitä on tarjolla jokaisella aterialla. Lähi-idän jälkiruuat ovat tunnettuja makeudestaan. Juomana tarjoillaan usein vettä, teetä tai kahvia.

Olennaisena osana Lähi-idän keittiötä kuuluu meze-kulttuuri, joka tarkoittaa pieniä tapaksen tyyppisiä ruoka-annoksia, joita voidaan nauttia niin aamupalaksi, lounaaksi kuin iltapalaksikin. Muita tyypillisiä ja suosittuja Lähi-idän ruokalajeja ovat esimerkiksi bulgur, couscous, tahini, halloumi, baklava, kebab, baba ganoush ja halva. Lähi-idän keittiöstä löytyy myös muun muassa monien kasvissyöjien rakastamia hummusta ja falafeleja.

Tarjottavaa ruokaa arvostetaan Lähi-idän ruokakulttuurissa ja ruuasta kieltäytymistä voidaan pitää jopa epäkohteliaana. Lautasta ei kuitenkaan tulisi syödä aivan tyhjäksi, sillä tämä osoittaa että haluaa lisää eikä ruokaa ole ollut riittävästi.


Comments

Lähi-idän keittiö — No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>