Etelä-Euroopan ruokakulttuuriin voidaan katsoa kuuluvaksi Välimeren alue, mihin kuuluvat karkeasti jaoteltuna Espanjan, Italian ja Kreikan keittiöt. Vaikka maiden ruuissa on myös alueellisia eroja, yhteisenä eteläeurooppalaiselle ruokakulttuurille voidaan pitää muun muassa tuoreita raaka-aineita, kasviksia, vaaleaa vehnäleipää, juustoja ja viiniä sekä oliivien ja oliiviöljyn käyttöä, Myös meren herkkujen ja kalan käyttö yhdistää eteläeurooppalaisia keittiöitä.

Välimeren alueen ruokavaliota on pidetty yleisesti hyvin terveellisenä ja se on valittu Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.

Espanjalainen keittiö

Vaikka pääpiirteissään espanjalaisen keittiön elementit ovat samat, Espanjaan mahtuu useita erilaisia alueita joilla jokaisella on omat ominaispiirteensä sijainnista riippuen. Etelä-Espanjan ruuat eroavat pohjoisesta, samoin kuin rannikkoalueet sisämaan keittiöistä.

Pääasiassa espanjalainen ruoka koostuu tuoreista kasviksista, oliiviöljystä, maitotuotteista, vaaleasta leivästä ja lihasta. Erityisesti possua käytetään ruuanlaitossa paljon ja erilaiset makkarat ja kinkut kuuluvat olennaisena osana espanjalaiseen keittiöön. Rannikkoalueilla ruuanlaitossa suositaan myös paljon kalaa ja muita mereneläviä. Lisukkeena suositaan riisiä.

Espanjassa syödään myös paljon tapastyyppistä ruokaa eli pieniä naposteltavia, mihin voi kuulua juustoja, kinkkuja, makkaroita, oliiveja, katkarapuja, sieniä, paprikaa, leipää, munakasta jne.

Espanjalainen ruokailurytmi eroaa suomalaisesta. Ruokailu painottuu runsaaseen lounaaseen päivällä ja kevyempi illallinen syödään vasta myöhään illalla, mikä voidaan mieltää myöhäisyytensä vuoksi suomalaisten näkökulmasta jo iltapalaksi.

Jotka ovat vierailleet Barcelonassa, niin ovat ehkä siellä tutustuneet Katalonialaiseen ruokaan. Siellä herkkuja ovat esimerkiksi tapas, fideuà ja crema catalana. Katalonialaisittan maustettuna tietysti. 

Tyypillisiä espanjalaisia ruokalajeja

Tyypillinen espanjalainen ruokalaji on esimerkiksi paella, johon tulee riisiä, kasviksia, kanaa tai äyriäisiä tai kalaa. Paella on pyttipannutyyppinen ruoka, mikä maustetaan muun muassa sahramilla, mistä paella saa keltaisen värinsä.

Gazpacho on kylmä keitto, joka on tehty erilaisista vihanneksista ja tarjoillaan usein leipäpalojen kera. Espanjalainen perunamunakas (tortilla de patatas) on tuhti munakas, missä on nimensä mukaisesti perunaa ja kananmunaa. Yleensä perunamunakasta tarjoillaan aamiaisena tai osana tapaksia.

Erilaiset maustetut makkarat, kuten chorizo ja ilmakuivatut kinkut, kuten vuoristokinkku ovat myös olennainen osa espanjalaista ruokapöytää.

Espanja on tunnettu viineistään ja viiniä juodaan ruokajuomanakin. Erityisesti punaviinit ovat tunnettuja, mistä valmistetaan myös tunnettua viinijuomaa sangriaa. Muita tunnettuja viinejä ovat esimerkiksi cava ja rioja. Viinin lisäksi ruokajuomana on usein myös olutta. Kahvi kuuluu myös espanjalaiseen ruokakulttuuriin ja niitä löytyy useita erilaisia. Tavallisesti kahvi nautitaan mustana tai maitotilkan kera ja kahvin kanssa maistuvat erilaiset jälkiruuat.

Churrot ovat tyypillisiä espanjalaisia jälkiruokia, jotka ovat pitkulaisia uppopaistettuja leivonnaisia mitä syödään suklaakastikkeen kera tai sokeriin pyöriteltynä. Myös erilaiset kermavanukkaat ovat espanjalaisia jälkiruokia kuten paahtovanukas flan. Tuoreita hedelmiä suositaan myös paljon espanjalaisessa ruokakulttuurissa ja yksi tavallisimmista jälkiruuista on hedelmäkori kauden hedelmistä.

Kreikkalainen keittiö

Kreikkalainen keittiö on yksi Välimeren alueen keittiöistä, joskin vaikutteita kreikkalaisessa ruuassa näkyy myös Lähi-Idän puolelta. Kreikkalaista ruokaa on pidetty hyvin terveellisenä tuoreiden raaka-aineiden, oliiviöljyn ja runsaan kasvisten käytön vuoksi. 

Ruuanlaitossa käytetään melko vähän perinteisiä perunoita, riisiä tai pastaa, vaan ne korvataan kasviksilla. Kasviksista käytetään esimerkiksi tomaattia, sipulia, kesäkurpitsaa, paprikaa ja munakoisoa ja tuoreita yrttejä, kuten oreganoa, timjamia, persiljaa ja minttua.  Lihoista suositaan erityisesti lammasta. Erilaisia mereneläviä, kuten mustekalaa, kalaa, simpukoita ja äyriäisiä käytetään paljon. Lisäksi kreikkalaiseen keittiöön kuuluvat erilaiset juustot, kuten feta ja halloumi. Jogurtit ja hunaja kuuluvat myös kreikkalaiseen ruuanlaittoon sekä jälkiruokiin.

Tyypillisiä kreikkalaisia ruokia

Tsatsiki on tyypillinen kreikkalainen jogurttipohjainen kastike, missä on kurkkua ja valkosipulia ja mitä käytetään paljon ruuan lisukkeena tai leipien dippaamiseen. Moussaka on munakoisosta tehty kreikkalainen paistosruoka. Friteeratut mustekalarenkaat, lampaanlihasta tehdyt lihapyörykät eli keftedes sekä gyros-lihavartaat ovat myös tyypillistä kreikkalaista ruokaa.

Dolmat eli viinilehtikääryleet ovat pieni purtava, jotka tarjotaan usein alkupalana. Viinirypäleen lehtiin käärittyjen kääryleiden sisällä on yksinkertaisimmillaan maustettua riisiä. Täytteenä voi olla myös erilaisia kasviksia tai lihaa.

Kaikille tuttu kreikkalainen salaatti on tyypillinen aterian osa, joka sisältää fetaa, oliiveja ja kasviksia kuten tomaattia, salaattia, punasipulia ja kurkkua. Salaatti maustetaan perinteisesti oliiviöljyllä.

Kreikkalaisissa leivonnaisissa käytetään usein Lähi-Idälle tyypilliseen tapaan filotaikinaa. Yksi kreikkalainen jälkiruoka onkin Lähi-Idästä tuttu baklava eli makea pähkinäinen leivos, mikä on maustettu hunajalla ja kanelilla. Halva on myös yksi tyypillinen jälkiruoka.

Viiniä ja olutta käytetään ruokajuomana. Ouzo on anisviinaa, mitä tarjotaan usein myös jälkiruuan kanssa. Kreikkalainen kahvi on tummaa ja makeaa ja muistuttaa turkkilaista kahvia.

Italialainen keittiö

Italia on varmasti yksi tunnetuimmista Euroopan keittiöistä, joka on levinnyt ympäri maailmaa. Italialainen keittiökin voidaan jakaa useampaan erilaiseen alueelliseen keittiöön, kuten esimerkiksi Sisilia, Sardinia, Campania ja Toscana, joilla jokaisella on ominaispiirteensä. Tärkeää italialaisessa keittiössä on laadukkaiden raaka-aineiden käyttö ja italialainen keittiö tunnetaan erityisesti erilaisista vehnästä valmistetuista ruuista.

Italialainen ruokailurytmi eroaa Espanjan tapaan myös suomalaisesta. Lounas syödään usein myöhempään iltapäivällä ja illallinen vasta myöhään illalla, yleensä kahdeksan ja yhdeksän välillä. Illallinen on italialaisille tärkeä perheen yhteinen kokoontumisen hetki.

Italialaisia ruokalajeja

Ensimmäisenä Italiasta ja ruuasta puhuttaessa lähes poikkeuksetta mieleen tulevat herkulliset pizzat. Myös lasagne ja erilaiset pastaruuat, kuten tomaatista ja jauhelihasta valmistettu pasta bolognese ja juustosta, pekonista ja munista valmistettu pasta carbonara ovat olennainen osa italialaista ruokakulttuuria.

Myös erilaiset risotot kuuluvat italialaiseen keittiöön. Risotto on perinteinen italialainen ruoka, missä voi olla muun muassa kasviksia, sipulia, sieniä tai lihaa sekä juustoa. Pastan ja riisin ohessa aterian lisukkeena syödään Italiassa usein maissista valmistettua polentaa.

Lihapullat tomaattikastikkeessa ovat perinteistä kotiruokaa Italiassa ja tarjotaan spagetin kera. Bruschetta on tyypillinen alkupala, joka on rapeaa paahdettua leipää minkä seurana on oliiviöljyä, tomaattia ja ilmakuivattua kinkkua.

Juustoja nautitaan italialaisessa kulttuurissa alkupalana ja juustovalikoima on laaja. Tunnettuja juustoja ovat muun muassa gorgonzola, mozzarella, ricotta, parmesaani ja mascarpone.

Italialaiset viinit ovat tunnettuja, kuten chianti ja prosecco. Jälkiruuan yhteydessä nautitaan usein erilaisia liköörejä kuten amaretto ja limoncello. Iltalian kahvikulttuuri on myös vahva ja kahveja löytyy erilaisia. Tyypillisimpiä ovat aamukahvi cappuccino sekä vahvempi espresso, mitä nautitaan päivällä.

Italialaiset jälkiruuat ovat monen herkuttelijan mieleen. Tiramisu on tyypillinen jälkiruoka, mikä on leivosmainen kerrostettu jälkiruoka mihin tulee muun muassa esperessokahvia, kermaa, keksejä ja mascarponejuustoa. Kermainen pannacotta on vanukastyyppinen jälkiruoka, joka tarjoillaan hedelmien tai marjojen kera. Zabaglione on italialainen jälkiruokajuoma, mikä valmistetaan makeasta likööristä tai viinistä ja kananmunan keltuaisesta. Erilaiset sorbetit ovat myös suosittuja Italiassa.


Comments

Etelä-Eurooppalainen ruoka — No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>