Sisältö
Perinteiseen afrikkalaiseen ruokaan kuuluu paljon vihanneksia, erilaisia viljoja sekä kastikkeita. Ruuan perustana käytetään esimerkiksi riisiä, couscousia ja muita viljoja, kuten hirssiä, durraa ja maissia. Kasviksista käytetään muun muassa tomaattia, sipulia, paprikaa, perunaa, bataattia, porkkanaa, lanttua ja muita juureksia. Suomalaisille hieman erikoisempia ovat bataattia muistuttava jamssi ja maniokki, josta valmistetaan myös tapiokajauhoa. Näiden lisäksi pavut kuuluvat afrikkalaiseen keittiöön ja erilaisia makeita hedelmiä, kuten banaania, mangoa ja papaijaa hyödynnetään myös ruuanlaitossa. Lihoista käytetään erityisesti kanaa, lammasta ja kalaa, mutta myös nautaa, sikaa ja riistaeläimiä käytetään. Riistaeläimistä hyödynnetään esimerkiksi antilooppeja, pahkasikoja, krokotiileja ja apinoita.
Afrikkalaisen keittiön maukas makumaailma syntyy monipuolisesta mausteiden käytöstä ruuanlaitossa. Afrikkalaisen keittiön makumaailmassa maistuvat muun muassa sipuli, pippuri, erilaiset yrtit, neilikka, kaneli ja chili. Harissa on tyypillinen afrikkalainen mauste, mikä on valmistettu oliiviöljystä, valkosipulista, chilistä ja jeerasta.
Perinteinen afrikkalainen ruoka valmistetaan avotulella ja päivässä tarjotaan yksi lämmin ruoka illalla.
Ruokakulttuuri voidaan jakaa maantieteellisesti neljään osaan
Afrikkalainen ruokakulttuuri voidaan jakaa karkeasti neljään eri osaan, joilla kaikilla on omat ominaispiirteensä: eteläinen, itäinen, läntinen ja pohjoinen keittiö. Pohjoisen ruokakulttuuriin vaikuttaa islamin uskonto, eikä pohjoisessa siksi syödä sianlihaa. Ruuassa näkyy vaikutteita Lähi-idästä ja Välimeren alueelta. Ruokia haudutetaan ja ne ovat maustettu makeiksi. Etelässä näkyy aasialaisen ruokakulttuurin vaikutuksia. Ruokia maustetaan paljon currylla ja tyypillistä on ruuan grillaaminen. Lännessä ruuat ovat tyypillisesti tulisia ja maustettuja. Idässä puolestaan suositaan keittämistä, uppopaistamista ja kivillä paahtamista, ja ruuanlaitossa käytetään kookosmaitoa.
Perinteisiä afrikkalaisia ruokalajeja
Tyypillinen afrikkalaisen keittiön ruokalaji ovat erilaiset puurot, mitkä on valmistettu esimerkiksi riisistä, hirssistä tai maissista. Puurojen kanssa nautitaan kastiketta, missä on seassa lihaa ja kasviksia. Ugali on jäykkää puuroa, mitä syödään liharuokien lisukkeena.
Sambuusat eli samosat ovat taikinasta tehtyjä pieniä piiraita, mitkä täytetään lihalla ja kasviksilla. Harira-keitto on täyttävä mausteinen keitto, missä on lihaa ja palkokasveja kuten papuja ja linssejä, tomaattia, riisiä tai pastaa. Ojja on perinteinen tomaattipohjainen, mausteinen kastike, jonka kanssa tarjotaan lihapyöryköitä.
Fufu (kuva valmistuksesta alla) on tyypillinen afrikkalainen lisuke, mikä on jauhopallo joka valmistetaan esimerkiksiksi jamssista ja banaanista tai riisistä. Pallosta revitään palasia käsin ja dipataan sitä kastikkeeseen tai keittoon. Katso video fufun valmistuksesta täältä!
Bobotie on lihapiiras, joka on mausteinen versio brittiläisestä jauheliha-perunasoselaatikosta eli Shepard’s piesta. Sosatie on mausteinen makkara.
Hyönteiset kuuluvat myös olennaisena osana afrikkalaiseen ruokakulttuuriin ja suosittuja ravinnoksi käytettäviä hyönteisiä ovat muun muassa erilaiset sirkat ja toukat.
Juomista minttutee kuuluu afrikkalaiseen keittiöön.
Afrikkalaisia ruokailutapoja
Afrikkalaisiin ruokailutapoihin kuuluu, että ruoka on yhdessä astiasssa mistä se syödään käsin. Aterimia ja lautasia ei yleensä käytetä. Tyypillisesti riisistä tai muista viljoista pyöritellään palloja käsin, jotka kastetaan kastikkeeseen. Tavallisesti ruoka syödään lattialla istuen, mutta jalkapohjien näyttäminen on epäkohteliasta.
Vanhan perinteen mukaan perheen isä aloittaa ja syö ensimmäisenä.
Vain oikealla kädellä syöminen on soveliasta. Vasen käsi on tarkoitettu hygieniaan ja vessassa käyntiin monien muiden kulttuurien tapaan ja sitä pidetään epäpuhtaana.
Comments
Afrikkalainen keittiö — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>