Thairuoka on saanut vaikutteita muun muassa Kiinasta ja Intiasta, mutta on silti kuitenkin aivan omanlaisensa makujen keittiö.

Thaimaalainen ruoka on tunnettu vahvoista mauistaan. Makumaailmasta löytyy niin suolaista, makeaa, kirpeää kuin tulistakin, jotka sointuvat toisiinsa harmonisesti. Mausteina thaimaalaisessa ruuassa käytetään muun muassa valkosipulia, currya, inkivääriä, kookosta, chiliä, sitruunaruohoa, limeä ja korianteria. Erilaisia currytahnoja hyödynnetään myös paljon ruuanlaitossa ja kalakastiketta käytetään suolan ja soijan sijasta.

Thaikeittiön perusraaka-aineet

Perustana thairuuassa ovat useiden muiden aasialaisten keittiöiden tapaan riisi ja nuudelit. Näiden lisäksi ruuassa käytetään runsaasti erilaisia kasviksia sekä lihaa, kalaa, äyriäisiä ja tofua. Ruuanlaitossa hyödynnetään myös paljon erilaisia pähkinöitä sekä saatavilla olevia tuoreita, kausien mukaan vaihtelevia hedelmiä, kuten banaania, mangoa, ananasta ja papaijaa.

Useimmiten thairuokaa valmistetaan joko wokkaamalla, paistamalla tai höyryttämällä. Perinteinen thaimaalainen ateria koostuu useista eri ruokalajeista. Pöydässä on samanaikaisesti keittoa, currya, salaattia, riisiä tai nuudeleita ja muita pieniä suupaloja, joista jokainen ruokailija saa ottaa omaan kulhoonsa mitä haluaa.

Tyypillisiä ruokalajeja

Thaimaalaisen keittiön ruokalajeja ovat esimerkiksi paistettu riisi, erilaiset mausteiset curryt ja raikkaat nuudelisalaatit. Kalaa ja lihaa yleensä paistetaan tai grillataan, kuten esimerkiksi satay-vartaat.

Pad thai on yksi suosituista ruuista ja verrattavissa thaimaalaiseen pyttipannuun, missä on nuudeleita, kasviksia, kananmunaa, katkarapuja, tofua sekä mausteita.

Myös erilaiset keitot kuuluvat thaikeittiöön – esimerkiksi tom yum on tulinen, mausteinen keitto, jossa voi olla joko katkarapua tai kanaa. Kevätkääryleitä löytyy myös Thaimaasta aasialaiselle ruokakulttuurille tyypilliseen tapaan. Vihanneksilla, lihalla tai äyriäisillä täytetyt kääryleet nautitaan mausteisen kastikkeen kera.

Jälkiruokana tarjoillaan esimerkiksi tuoreita hedelmiä tai kookoskermassa keitettyä tahmeaa riisiä mangon kanssa.

Ruuan seurana nautitaan yleensä vettä tai olutta.

Ruokailuetiketti

Thaimaan tapakulttuuri poikkeaa länsimaalaisesta ja ruokailuetikettiinkin kuuluu tietynlaisia tapoja, joita noudatetaan. Ruokailuvälineinä käytetään pääasiassa lusikkaa ja apuna haarukkaa, sen sijaan veistä ei käytetä thaimaalaisen ruuan syömisessä. Ruoka paloitellaan jo valmistusvaiheessa sopivan kokoisiin suupaloihin. Myöskään puikot eivät kuulu tyypillisesti thaimaalaiseen ruokakulttuuriin, lukuunottamatta nuudeliruokia. Vasenta kättä pidetään thaimaalaisessa kulttuurissa likaisena, joten sen käyttöä tulisi välttää.


Comments

Thaimaalainen ruoka — No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>