Israelin keittiön ruokakulttuuri pohjautuu juutalaisten kosheriin. Uskonnollisten kosher-sääntöjen mukaan ruuan tulee olla kaikin tavoin puhdasta eli kosher. Säännöt määrittävät esimerkiksi sen miten ruoka valmistetaan oikeaoppisesti ja myös eläinten teurastukseen on omat sääntönsä. Sianlihan ja äyriäisten käyttö on kokonaan kielletty. Kosherin mukaan myös maito- ja lihatuotteet täytyy pitää erillään toisistaan eikä niitä sisältäviä ruokia syödä samaan aikaan.

Tyypillisiä israelilaisen keittiön raaka-aineita ovat oliiviöljy, kikherneet, munakoiso, vehnä, taatelit ja viikunat. Lihoista hyödynnetään ruuanlaitossa paljon lammasta, mutta myös kanaa, vuohia ja nautaa. Tämän lisäksi israelilaisessa keittiössä hyödynnetään paljon kasviksia ja palkokasveja, ja monet ruuista sopivatkin kasvissyöjille ja vegaaneille. Ruuanlaitossa käytetään myös runsaasti tuoreita hedelmiä ja pähkinöitä. Myös erilaiset jogurttikastikkeet kuuluvat israelilaiseen keittiöön.

Israelilaisia ruokalajeja

Lähi-idälle tyypilliseen tapaan israelilaisesta keittiöstäkin löytyy paljon Lähi-idälle tuttuja ruokalajeja, kuten pienet tapas-tyyppiset purtavat mezet, kikherneistä valmistetut falafel-pyörykät sekä erilaiset tahnat, kuten hummus, tahini ja munakoisosta valmistettu baba ganoush.

Falafel, salaatti ja hummus pitaleivän sisällä on tyypillinen israelilainen katuruoka mitä löytää monesta paikasta. Shawarma on israelilainen kebab-tyyppinen ruoka-annos, mihin kuuluu usein lampaanlihasta valmistettua kebabia, salaattia, kastiketta sekä couscousia. Täytteenä voi olla myös muuta lihaa ja couscousin sijasta se voidaan tarjota käärittynä pitaleipään. Sabich puolestaan on pitaleipä, minkä välissä on keitettyä kananmunaa, tahinia, munakoisoa, kasviksia ja hummusta.

Shaksuka on perinteinen israelilainen ruoka, missä on haudutettuja kananmunia, tomaattia, sipulia ja paprikaa mausteisessa kastikkeessa. Versioita voi olla erilaisia, mutta perustana ovat aina tomaattinen kastike ja munat. Shaksuka syödään yleensä leivän kera.

Israelissa juutalaiset viettävät sapattia. Sapattia vietetään lauantaina ja tällöin ei tehdä töitä tai muitakaan askareita. Tämän vuoksi sapattina syödään tyypillisesti erilaisia patoja, jotka hautuvat kypsiksi yön aikana. Cholent on tyypillinen sapattiruoka, joka on hitaasti haudutettu lihapata.

Tyypilisiä israelilaisia jälkiruokia ovat erilaiset makeat piiraat, täytetyt letut ja rapea pähkinäinen filotaikinaan kääritty hunajalla maustettu leivonnainen baklava. Ruokajuomana on usein israelilaista kotikaljaa ja viiniä.

Israelilaiset pöytätavat

 Israelilaiseen ruokakulttuuriin kuuluu vieraanvaraisuus ja vieraat otetaan lämpimästi vastaan. Muutama sääntö kannattaa kuitenkin pitää mielessä. Pöytään saa sääntöjen mukaan istua vasta, kun vieraalle on osoitettu hänelle varattu paikka. Kaikkea on kohteliasta ainakin maistaa.

Syömiseen Israelissa käytetään pääasiassa haarukkaa ja veistä, mutta joitain ruokia saatetaan syödä myös suoraan sormin. Kuten muissakin Lähi-idän kulttuureissa käsin syömiseen pätevät samat säännöt eli vain oikeaa kättä käytetään syömiseen. Vasen käsi on epäpuhdas ja tarkoitettu vessassa käyntiin.


Comments

Israelilainen ruoka — No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>