Vietnamilainen keittiö yhdistelee useita eri ruokakulttuureja kuten kiinalaista, intialaista ja thaimaalaista ruokaa.

Riisi muodostaa vietnamilaisen keittiön perustan, kuten useissa muissakin Aasian keittiöissä. Riisiä kunnioitetaan syvästi ja hyviin tapoihin kuuluukin, että riisi tulee aina syödä kokonaan viimeistä murua myöten. Riisin sijasta hyödynnetään myös nuudeleita ja lisäksi vietnamilaiseen keittiöön kuuluu runsas, tuoreiden kasvisten käyttö. Lihoista käytetään siipikarjaa, nautaa, sikaa ja kaloja sekä äyriäisiä hyödynnetään ruuanlaitossa myös paljon. Niin ikään makeita hedelmiä, kuten ananasta, mangoa, litsiä, vesimelonia, papaijaa sekä muita kauden saatavilla olevia hedelmiä hyödynnetään paljon ruuissa sekä jälkiruokana.

Perinteiseen vietnamilaiseen ateriaan kuuluu riisiä, keittoa ja lihaa ja kasviksia yhdistettynä. Ruuat syödään Vietnamissa yleensä puikoillla tai lusikkaa apuna käyttäen. Keitoista voidaan syödä puikoilla kaikki muu, paitsi liemi syödään lusikan avulla tai juoden.

Ruoka-aineiden ominaisia makuja arvostetaan

Tuoreutta ja terveellisyyttä korostetaan vietnamilaisessa ruuanlaitossa – hyvin usein lihat ja kasvikset wokataan vain pikaisesti ja kevyesti. Kasvikset syödään useimmiten raakoinakin. Ruuissa ei juurikaan käytetä rasvaa tai öljyjä. Wokkien lisäksi muita valmistustapoja ovat esimerkiksi keittäminen ja mereneläviä yleensä haudutetaan tai grillataan.

Vietnamilaisen keittiön mausteet ovat miedompia verrattuna useisiin muihin Aasian maihin. Ruuissa maistuvat esimerkiksi sitruunaruoho ja korianteri. Lisäksi mausteena käytetään muun muassa soijaa, kookosta, chiliä ja kalakastiketta. Ominaista kuitenkin on, että ruokien omat maut pääsisivät mahdollisimman hyvin esiin ilman vahvaa maustamista.

Vietnamilaisia ruokalajeja

Pho on nuudelikeitto, joka on yksi tunnetuimmista vietnamilaisista ruuista. Keitossa on nuudeleita, lihaa ja kasviksia, ja se on maustettu erilaisilla yrteillä.

Goi cuon eli vietnamilaiset kesärullat ovat kevyempi versio uppopaistetuista kevätkääryleistä. Kekääryleet nautitaan tuoreena, kääritään ohuisiin riisipapereihin ja sisällä on esimerkiksi nuudeleita, lihaa tai äyriäisiä ja kasviksia. Kääryleet dipataan kalakastikkeeseen tai johonkin muuhun mausteiseen kastikkeeseen. Banh xeot ovat mausteisia lettuja, joiden sisällä on esimerkiksi lihaa, katkarapuja ja kasviksia.

Aterian aikana ei juoda mitään, mutta jälkeenpäin tavallisesti juodaan vihreää teetä aasialaiseen tapaan.

Kahvi kuuluu myös olennaisena osana vietnamilaiseen ruokakulttuuriin. Vietnam on yksi suurimmista kahvintuottajamaista ja maasta löytyykin useita toinen toistaan erikoisempia kahveja perinteisen, herkullisen suodatinkahvin rinnalle. Yksi tällainen on esimerkiksi munakahvi, missä maidon korvikkeena käytetään kananmunan keltuaista.

Varsinaisella aterialla ei juuri tarjota jälkiruokaa, vaan makeat herkut syödään erikseen välipaloina. Tyypillisiä vietnamilaisia herkkuja ovat tuoreet karamellisoidut hedelmät, erilaiset täytetyt letut eli krepit ja vanukkaat, kuten esimerkiksi kookosvanukas. 


Comments

Vietnamilainen ruoka — No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>