Japanilainen ruoka on mietoa ja yksinkertaista. Japanilaisessa keittiössä käytetään paljon tuoreita ja pelkistettyjä raaka-aineita, joita pyritään kypsentämään mahdollisimman vähän, jotta niiden kaikki ominaismaut, rakenne ja ravintoaineet säilyisivät mahdollisimman muuttumattomina. Japanilainen ruoka sisältää hyvin vähän rasvaa ja kaloreita, mutta on todella ravintorikasta.

Perusraaka-aineena japanilaisessa keittiössä käytetään riisiä tai nuudeleita, merilevää ja vihanneksia. Kala on Japanissa lihaa suositumpi raaka-aine mitä hyödynnetään ruuanlaitossa paljon. Lihoista käytetään kanaa, nautaa ja sikaa. Näiden lisäksi myös äyriäisiä, simpukoita ja tofua suositaan runsaasti japanilaisessa ruuanlaitossa.

Vaikka japanilainen ruoka on raaka-aineiltaan hyvin yksinkertaista ja mietoa, se voi kuitenkin olla hyvin suolaista. Tyypillisiä, tavallisimmin käytettyjä mausteita japanilaisessa keittiössä ovat soija, miso, seesami ja wasabi.

Japanilaisia ruokalajeja

Ensimmäisenä japanilaista ruokaa ajatellessa mieleen tulee varmasti sushi, mikä onkin Japanin kansallisruoka. Susheja on lukuisia erilaisia ja merileviin kiedottujen rullien täytteenä voi olla riisin lisäksi niin kasviksia, raakaa kalaa, sieniä, mereneläviä kuin vaikkapa munaakin. Sashimi on perinteinen japanilainen alkupala, joka on raakaa suupaloiksi siivutettua kalaa ja usein tarjoillaan ennen varsinaista ateriaa. Sushin ja sashimin seurana tarjoillaan tyypillisesti soijakastiketta ja wasabia.

Erilaiset keitot kuuluvat myös olennaisesti japanilaiseen keittiöön. Misokeitto on perinteinen japanilainen ruoka, mikä koostuu yleensä erilaisista kasviksista, miso-tahnasta ja merileväpohjaisesta dashi-liemestä. Ramenkeitto on nuudeleista koostuva keitto, jonka liemi on perinteisesti keitetty sian lihasta ja luista.

Erilaiset pikkelssit ovat suosittuja aterian lisukkeita.

Tempura on japanilaista ”pikaruokaa”, mikä tarkoittaa seesamiöljyssä friteerattua kalaa, vihanneksia, äyriäisiä tai kanaa. Japanilaiset liharuuat on usein marinoitu tai kypsennetty hauduttamalla. Esimerkiksi sukiyaki on kypsennettyä pataruokaa, mikä koostuu lihasta ja kasviksista, ja lisukkeena tarjoillaan riisiä ja raakaa kananmunaa.

Juomista vihreä tee kuuluu olennaisena osana japanilaiseen ateriaan ja usein ateria päätetään vihreällä teellä ja palalla hedelmää. Sake on japanilainen alkoholijuoma, mitä tarjotaan usein aterian yhteydessä. Sakea on Japanissa useita eri lajeja viinien tapaan ja sopiva vaihtoehto valitaan ruuan perusteella. Tyypillisimmin sakea nautitaan ennen ateriaa pienten suolapalojen kera.

Ulkonäkö ja ruokailuetiketti ovat merkittävä osa japanilaista ruokakulttuuria

Ruuan ulkonäkö on japanilaisille yhtä arvostettua kuin varsinainen ruuan maku. Japanilaiset ruuat onkin usein aseteltu tarkkaan ja koristeltu kauniisti, ja siihen käytetään aikaa vähintään yhtä paljon kuin itse ruuanvalmistukseenkin.

Perinteisesti japanilainen ateria koostuu eri osista ja se tarjoillaan useista pienistä kipoista – jokainen ruokalaji erikseen. Ruokalajeja ei ole tapana sekoittaa keskenään, vaan niitä syödään vuorotellen. Ateria voi koostua esimerkiksi riisistä, keitosta, pikkelssistä ja kalasta tai lihasta.

Ruokailuetiketti on Japanissa tärkeää ja noudattaa tarkkoja muodollisuuksia astioiden ja syömäpuikkojen asettelusta aina käytöstapoihin. Esimerkiksi syömäpuikkoja ei koskaan tulisi laittaa ristiin tai työntää niitä riisiin pystyyn. Keitto hörpitään tyypillisesti suoraan kupista ja ryystäminen on sallittua. Sen sijaan ruokapöydässä niistäminen katsotaan hyvin epäkohteliaaksi ja sitä tulisi välttää. Riisiä pidetään lahjana jumalilta ja hyviin käytöstapoihin kuuluu, että riisikulho tulisi syödä aina tyhjäksi.


Comments

Japanilainen ruoka — No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>