Baltian maiden eli Viron, Latvian ja Liettuan keittiöt ovat sekoitus ympäröiviä ruokakulttuureja. Keittiöistä löytyy vivahteita niin itä-eurooppalaisesta kuin keski-euroopankin keittiöistä, unohtamatta skandinaavista ruokakulttuuria, erityisesti omaa suomalaista keittiötämme. Erityisesti vaikutteita on tullut Venäjän ja Saksan ruokakulttuureista.

Baltian keittiön raaka-aineita tuotetaan paljon itse, minkä vuoksi ruuissa näkyy kausiluonteisuus. Kesällä ruoka on kevyempää, kun taas talvella tuhdimpaa ja lämmintä.

Baltialaiseen keittiöön kuuluvat peruna ja erilaiset juurekset, kuten punajuuret.

Lihoja ja eri kalalajikkeita syödään monipuolisesti. Lihoista suositaan erityisesti sikaa ja kaloista hyödynnetään muun muassa ahventa, siikaa, silakkaa, haukea, särkeä, lahnaa, kuhaa ja kampelaa. Säilötyt kalat myös tyypillisiä. Sienet ovat myös suosittuja baltian keittiössä ja erilaisia hedelmiä ja marjoja hyödynnetään paljon. Lisäksi smetanan ja hapankaalin käyttö ruuissa on yleistä. Tumma leipä kuuluu myös olennaisena osana Baltian maiden ruokakulttuuriin.

Rahkapohjaiset jälkiruuat ovat tyypillisiä, ja alkoholijuomista vodka sekä erilaiset liköörit ovat tavallisia oluen ja kotikaljan ohella.

Virolainen keittiö

Tyypillisiä virolaisia ruokia ovat saslikit eli lihavartaat, kyljykset sekä erilaiset muhennokset ja paksut keitot, jotka maustetaan smetanalla.

Talkkuna eli kama on yksi Viron perinneruuista tai välipaloista. Kyseessä on viljoista valmistettu jauhoseos, joka sekoitetaan jogurttiin tai piimään.

Kilohailileipä on virolainen perinneherkku, jossa on tumman leivän päällä kananmunaa, ruohosipulia ja marinoitua kilohailia.

Verimakkara on myös yksi Viron kansallisherkuista, joka on valmistettu sianlihasta, verestä ja ohraryyneistä. Sült on virolaisittain valmistettu lihahyytelö, joka tehdään yleensä sian- ja vasikanlihasta.

Mulgikapsad on haudutettua hapankaalia, ohrasuurimoita ja sianlihaa. Mulgipuder puolestaan on perunapohjainen puuro, jossa on sianlihaa.

Juomista koivun mehu eli mahla on suosittu juoma Virossa.

Latvian keittiö

Latvialaisen keittiön perinteisiä ruokia ovat erilaiset keitot, kuten lihapullakeitto frikadelu zupa, ruisleivästä valmistettu keitto maizes zupa ja punajuurikeitto biesu zupa, jonka seassa voi olla myös lihaa.

Latvialaisille maistuvat myös sienikastike perunoiden kera tai kotoisat lihapullat ja perunat.

Silke ar biezpienu on latvialainen erikoisuus: silliä, joka tarjotaan maitojuuston kanssa.

Latvialaiset letut, jotka tunnetaan nimellä piragi ovat myös tyypillistä ruokaa, joiden sisällä voi olla lähes tulkoon mitä tahansa makeaa tai suolaista.

Liettuan keittiö

Liettualaisiin perinneruokiin kuuluu muun muassa kylmä punajuurikeitto eli šaltibarščia.

Cepelinait eli “zeppeliinit” ovat suosittuja perunasta valmistettuja nyyttejä, jotka muistuttavat raviolia ja joiden sisällä voi olla lihaa, sieniä tai juustoa.

Toinen suosittu yksinkertainen, perunasta valmistettu liettualainen ruokalaji on perunapannukakku, joka sisältää raastettua perunaa, sipulia ja munaa. Tyypillisesti kyseiset pannukakut paistetaan pannulla öljyssä ja tarjoillaan smetanan kera.

Latvialaisen keittiön tapaan myös Liettuassa on omat versionsa letuista (blynai), jotka voivat olla suolaisia tai makeita ja väliin voi laittaa mitä tahansa.

 


Comments

Baltian maiden ruoka — No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>