Sisältö
Kiinalaisessa ruokakulttuurissa yhdistyvät usein makeus ja kirpeys. Olennaisessa osassa kiinalaisessa keittiössä ovat erilaiset hapanimeläkastikkeet ja makumaailmassa maistuvat myös esimerkiksi chili, valkosipuli, soija, inkivääri ja seesami.
Kiinalaisen aterian perustana on tavallisesti riisi tai nuudelit. Näiden lisänä tarjoillaan lihaa, joka on usein marinoitu. Lihoista käytetään melko monipuolisesti esimerkiksi kanaa, lammasta, ankkaa ja sikaa. Myös erilaiset merenelävät, erityisesti katkaravut ovat suosittuja kiinalaisessa keittiössä ja lihan sijasta käytetään myös tofua. Näiden lisäksi kasviksia hyödynnetään ruuanlaitossa runsaasti. Kiinalaisessa keittiössä kasvikset kuuluu kuitenkin jättää rapeiksi eikä niitä saa kypsentää liikaa.
Tyypillisiä kiinalaisia ruuanlaittotapoja ovatkin erilaiset nopeat wokit sekä hauduttaminen ja höyryttäminen.
Kiinan ruokakulttuuri voidaan jakaa neljään osaan
Maantieteellisesti Kiina on suuri maa, jonka sisällä on useita erilaisia ruokakulttuureja, joilla jokaisella on hieman toisistaan poikkeavat ominaispiirteensä. Maantieteellisesti kiinalainen keittiö voidaan jakaa neljään eri osaan: pekingiläiseen, sichuanilaiseen, shanghailaiseen ja kantonilaiseen.
Pekingin keittiössä käytetään grillattuja lihoja ja vehnäpohjaisia tuotteita. Sichuanin keittiössä hyödynnetään paljon tofua ja mausteita, kun taas Shanghain keittiössä valmistetaan makeampia ruokia. Kantonin keittiössä ruokiin kuuluu riisiä, kirkkaita kastikkeita ja eläinproteiineja; ja valmistuu hieman eksoottisempiakin ruokia muun muassa käärmeistä, koirista, kissoista ja hainevistä.
Kiinalaisia ruokia
Pekingin ankka lienee yksi kuuluisimmista kiinalaisista ruokalajeista. Useat kiinalaisista ruokalajeista ovat yksinkertaisen maukkaita ja samantyyppisiä. Kiinalaisessa keittiössä on lukuisia erilaisia versioita wokeista tai hapanimeläkastikkeista, joissa yhdistyvät lihat tai merenelävät, kasvikset sekä nuudelit tai riisi. Esimerkiksi chow mein eli paistetut nuudelit on kiinalaista arkiruokaa, missä on lihaa, kasviksia ja nuudeleita paistettuna. Kung pao eli kanawokki, possu hapanimeläkastikkeella tai mausteiset grillatut katkaravut ovat myös tyypillisiä, suosittuja ruokalajeja.
Yksi tunnetuista kiinalaisista ruokalajeista on kevätkääryleet, joissa on yleensä uppopaistetun taikinan sisällä paistettuja kasviksia. Erilaiset keitot, kuten esimerkiksi nuudelikeitto, kuuluvat myös olennaisena osana kiinalaiseen keittiöön ja keitot toimivat tavallisesti aterialla juoman sijasta.
Samoin erilaiset nyytit osa kiinalaista ruokakulttuuria, kuten dumplingit tai dim sumit, jotka tarjoillaan usein alkupalana tai pieninä välipaloina. Versioita on lukuisia, mutta tyypillisesti taikinasta valmistetun nyytin sisällä on lihaa, kasviksia tai äyriäisiä.
Vihreä tee kuuluu osana aterioita, joka nautitaan aterian päätteeksi.
Perinteisesti Kiinassa ei juuri jälkiruokia syödä aterian jälkeen. Korkeintaan tarjolla voi olla tuoreita hedelmiä. Yleensä makeat herkut syödään erikseen ja näissäkin hedelmät näyttelevät suurta osaa, vaikka nykyään maasta löytyy länsimaalaisia herkkujakin, kuten makeisia ja jäätelöä. Tyypillisiä kiinalaisia herkkuja ovat esimerkiksi friteeratut tai karamellisoidut hedelmät, hedelmäiset sorbetit tai erilaiset leivonnaiset, kuten kuukakku.
Ruokailuvälineinä puikot ja lusikka
Kiinassa ruoka syödään puikoilla ja keittoja syödään lusikalla. Haarukkaa ja veistä ei tyypillisesti kiinalaisen ruuan syönnissä käytetä, vaan ruoka pilkotaan jo valmistusvaiheessa sopivan kokoisiin suupaloihin. Ateriointi sisältää erilaisia muodollisuuksia ja kohteliaisuuksia, joita noudatetaan tarkasti.
Comments
Kiinalainen ruoka — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>