Brittiläinen keittiö poikkeaa omana makumaailmanaan muista Euroopan alueen ruokakulttuureista. Monet ruokalajeista ovat kuitenkin laajasti tunnettuja ja brittiläinen keittiö onkin saanut vaikutteensa ympäri maailmaa. Maasta saa lähes mitä tahansa ruokia ja niitä on muokattu brittiläisten omaan makuun sopiviksi. Useat englantilaisen keittiön ruuista ovat suomalaisen näkökulmasta katsottuna simppeliä kotiruokaa tai ”lohturuokaa”.

Perinteisiä brittiläisiä ruokalajeja

Kaikki tuntevat brittiläisen aamiaisen mihin kuuluvat paistetut pekonit, makkara ja muna eri muodoissa keitettynä, paistettuna tai kokkelina. Lisänä tarjoillaan paahtoleipää ja teetä tai kahvia. Paistetut tomaatit ja valkoiset pavut ovat myös brittiläisen keittiön perustaa.

Ranskalaiset perunat ja uppopaistetut, leivitetyt kalat eli fish and chips ovat suosittu brittiläinen ruoka, joka tunnetaan ympäri maailmaa.Liharuuista tyypillisiä englantilaisia ruokia ovat lihamureke ja paahtopaisti. Yorkshire pudding tarjotaan usein paistin kera ja nimestään huolimatta kyse ei ole vanukkaasta, vaan se on suolainen muffinssin tyyppinen lisuke.

Erilaiset piiraat kuuluvat brittiläiseen ruokakulttuuriin. Mince meat pie,on piiras jossa on yhdistetty jauhelihaa, pähkinää ja hedelmää. Steak and kidney pie on täytetty piirakka, jossa on tyypillisesti täytteenä lihaa, munuaisia, sieniä, sipulia ja ruskeaa kastiketta. Shepard’s pie puolestaan ei ole nimestään huolimatta piiras vaan perinteinen, kotoisa jauheliha-perunasoselaatikko, mihin tulee myös kasviksia ja vahvaa juustoa, kuten brittiläisten suosimaa cheddaria.

Myös mausteiset erilaiset curryt ovat tyypillisiä brittiläisen keittiön ruokia, joita tarjoillaan erityisesti pubeissa. Perinteiset salaatit eivät juuri kuulu brittiläiseen keittiöön vaan ruokien lisukkeena salaatin virkaa pitävät erilaiset keitetyt vihannekset, kuten herneet ja porkkanat. Perunalastuja syödään Briteissä yleisesti välipalana tai lounaalla kolmioleipien eli sandwichien kera, eivätkä ne ole pelkkää naposteluruokaa.

Englanti on teenjuojien maa. Teetä juodaan pitkin päivää ja se tarjoillaan usein maidon tai sitruunan kera. Erityisesti brittiläiset ovat kuuluisia kello viiden teestään (five o’clock tea). Tällöin teen seurana nautitaan tyypillisiä brittiläisiä kolmioleipiä, hedelmäkakkua, keksejä tai makeita skonsseja voin, hillon ja kerman kera.Trifle on englantilainen kerrosvanukas, missä on kerroksittain kuivakakkua tai keksejä sekä marjoja/hedelmiä ja kermavaahtoa.

Englanti on myös oluen ystävien maa: pubikulttuuri kuuluu vahvasti Englantiin ja olutlajeja löytyy sadoittain mistä valita mieleisensä. Suosittuja oluita ovat esimerkiksi bitter ja stout.


Comments

Brittiläinen ruoka — No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>