Aasialainen, tai toiselta nimeltään itämainen ruokakulttuuri on todella laaja ja voidaan jaotella useisiin eri maihin, kuten esimerkiksi Japaniin, Kiinaan, Vietnamiin, Thaimaaseen ja Intiaan, joilla jokaisella on omat luonteenomaiset piirteensä ja makunsa.

Tyypillisesti aasialainen ruoka on vahvasti maustettua ja voi olla usein tottumattomattomalle hyvin tulinenkin kokemus. Toisaalta aasialaiseen ruokakulttuuriin mahtuu mukaan myös miedompia ja yksinkertaisempiakin makuelämyksiä. Ominaista on, että aasialaisessa ruuassa maistuu kirpeys, happamuus, makeus, suolaisuus sekä tulisuus yhtenä harmonisena kokonaisuutena. Ruuissa käytetään paljon erilaisia vahvoja mausteita, kuten chiliä, currya ja inkivääriä. Näiden lisäksi muun muassa soijaa ja kookosta käytetään aasialaisessa keittiössä paljon.

Perusraaka-aineena riisi on suuressa osassa aasialaista ruokakulttuuria ja sitä arvostetaan paljon. Riisi on edullista ja ravitsevaa, ja se säilyy hyvin. Riisin ohella aasialaisiin ruokiin kuuluvat erilaiset nuudelit ja kasvikset, jotka valmistetaan usein wok-pannulla. Näiden lisäksi erilaiset lihat ja kalat ovat aasialaisen keittiön raaka-aineita.

Aasialaisessa ruokakulttuurissa perinteillä ja uskonnolla on vahva vaikutus ja yhteys niin itse ruuanlaittoon kuin sen syömiseenkin. Ruokakulttuurin juuret nojaavat pitkiin, tuhansia vuosia vanhoihin perinteisiin ja uskomuksiin, ja syömistä voidaankin kuvata rituaaliksi, mitä pidetään suuressa arvossa aasialaisissa kulttuureissa. Syöminen ei ole pelkkää mahan täyttämistä, vaan siihen kuuluu paljon muutakin. Esimerkiksi tiettyjen asioiden uskotaan tuottavan huonoa onnea, minkä vuoksi syömiseen kuuluvia rituaaleja noudatetaan hyvin tarkkaan. Uskonnollisuus näkyy myös vahvasti ruokakulttuurissa. Esimerkiksi hindulaisille lehmä on pyhä asia ja islam kieltää sianlihan syönnin, mikä rajoittaa monissa Aasian maissa lihan syöntiä.

Ruokailutavat Aasian kulttuureissa poikkeavat myös monin tavoin länsimaalaisista tavoistamme. Esimerkiksi keittoja ja juomia juodaan ryystämällä, mikä voi länsimaalaisuuteen tottuneesta vaikuttaa huonoilta käytöstavoilta. Ruokaa syödään usein sormin, käyttämällä oikean käden sormia tai syömäpuikkojen ja lusikan avulla. Haarukkaa ja veistä käytetään Aasian ruokakulttuureissa harvoin. Vasemman käden käyttöä vältetään, sillä aasialaisessa kulttuurissa vasenta kättä pidetään epäpuhtaana.


Comments

Aasialainen keittiö — No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>